Τα μνημειακά έργα δημιουργήθηκαν, κυρίως, σε περιόδους ακμής της Ορθοδοξίας, τότε δηλαδή που δόθηκε η ελευθερία και η ώθηση στους καλλιτέχνες ώστε να αποτυπώσουν τη βαθιά πνευματικότητα που οι ίδιοι βίωναν συνδυάζοντας την με την άρτια γνώση της τέχνης που καλά κατείχαν.

Η ΚΕΝΤΗΜΑ ΑΒΕΕ, έρχεται σήμερα με κλωστή και βελόνα να αποτυπώσει όσα εκείνοι μας άφησαν, δείχνοντας σεβασμό στο "Μοναδικό και Ξεχωριστό". Παραλαμβάνει λοιπόν με εκτίμηση την παρακαταθήκη αυτή και την αποτυπώνει πάνω σε Ιερά Άμφια προσαρμόζοντας και εξελίσσοντας την στην αισθητική του σήμερα.

Στόχος της είναι πάντοτε να υπηρετεί την ανάγκη για λαμπρή ένδυση, τόσο του Ιερού Ναού, όσο και του Λειτουργού, σύμφωνα με τις επιταγές των αποστολικών διαταγών και του δευτερονόμιου.


Αυτοκρατορικά

Mnimeiaka.autokratorika.autokratoriki 1 Kentimansp 134

Εκτός από τους Αγίους της Εκκλησίας που αγίασαν ενώ  κατείχαν το βασιλικό και αυτοκρατορικό αξίωμα, όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Αικατερίνη,  υπάρχουν και εκείνοι που αναδείχτηκαν Άγιοι στα χρόνια μετά το 1453.

Μετά την Άλωση της Πόλης περνούν στον Πατριάρχη τα αυτοκρατορικά προνόμια και μαζί με αυτά...

Δείτε περισσότερα...

Πολυσταύρι «Ι. Μ. Οσίου Λουκά»

Mnimeiaka.polistavri.polistavrinsp 134

Η ιστορική μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας στη Μητρόπολη Θηβών, στάθηκε πηγή έμπνευσης για την Κέντημα ΑΒΕΕ και φιλοτέχνησε αυτήν την Αρχιερατική Στολή.

Εδώ η γοητευτική απλότητα των μοτίβων συνδυάζει τη γεωμετρία και τον φυτικό διάκοσμο.

Η βελονιά μιμείται την ψηφίδα καθώς αντιγράφει τον Κύριο Παντοκράτορα από το υπέρθυρο του καθολικού της μονής...

Δείτε περισσότερα...

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok