Τα μνημειακά έργα δημιουργήθηκαν, κυρίως, σε περιόδους ακμής της Ορθοδοξίας, τότε δηλαδή που δόθηκε η ελευθερία και η ώθηση στους καλλιτέχνες ώστε να αποτυπώσουν τη βαθιά πνευματικότητα που οι ίδιοι βίωναν συνδυάζοντας την με την άρτια γνώση της τέχνης που καλά κατείχαν.

Η ΚΕΝΤΗΜΑ ΑΒΕΕ, έρχεται σήμερα με κλωστή και βελόνα να αποτυπώσει όσα εκείνοι μας άφησαν, δείχνοντας σεβασμό στο "Μοναδικό και Ξεχωριστό". Παραλαμβάνει λοιπόν με εκτίμηση την παρακαταθήκη αυτή και την αποτυπώνει πάνω σε Ιερά Άμφια προσαρμόζοντας και εξελίσσοντας την στην αισθητική του σήμερα.

Στόχος της είναι πάντοτε να υπηρετεί την ανάγκη για λαμπρή ένδυση, τόσο του Ιερού Ναού, όσο και του Λειτουργού, σύμφωνα με τις επιταγές των αποστολικών διαταγών και του δευτερονόμιου.


Ψηφιδωτά

Mnimeiaka.psifidota.psifidota Kentima 5nsp 134

Η Κέντημα ΑΒΕΕ καινοτομεί και πάλι.

Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας παρουσιάζει, για πρώτη φορά παγκοσμίως, την αρχαία τέχνη των ψηφιδωτών σε κεντημένη μορφή.

Ακολουθώντας όλες τις μορφές βυζαντινής εικαστικής δημιουργίας, τολμά πρώτη και κατορθώνει σήμερα, να συνδυάσει την κεντητική τέχνη με τα ψηφιδωτά αριστουργήματα!

Η καινοτομία κρυβόταν στην ιδέα να αντικαταστήσει την στιλπνότητα της άκαμπτης ψηφίδας με τις πολύχρωμες μεταλλικές κλωστές και...

Δείτε περισσότερα...

Αυτοκρατορικά

Mnimeiaka.autokratorika.autokratoriki 1 Kentimansp 134

Εκτός από τους Αγίους της Εκκλησίας που αγίασαν ενώ  κατείχαν το βασιλικό και αυτοκρατορικό αξίωμα, όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Αικατερίνη,  υπάρχουν και εκείνοι που αναδείχτηκαν Άγιοι στα χρόνια μετά το 1453.

Μετά την Άλωση της Πόλης περνούν στον Πατριάρχη τα αυτοκρατορικά προνόμια και μαζί με αυτά και η ένδυσή του με τα άμφια του Αυτοκράτορα, τη...

Δείτε περισσότερα...

Πολυσταύρι «Ι. Μ. Οσίου Λουκά»

Mnimeiaka.polistavri.polistavrinsp 134

Η ιστορική μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας στη Μητρόπολη Θηβών, στάθηκε πηγή έμπνευσης για την Κέντημα ΑΒΕΕ και φιλοτέχνησε αυτήν την Αρχιερατική Στολή.

Εδώ η γοητευτική απλότητα των μοτίβων συνδυάζει τη γεωμετρία και τον φυτικό διάκοσμο.

Η βελονιά μιμείται την ψηφίδα καθώς αντιγράφει τον Κύριο Παντοκράτορα από το υπέρθυρο του καθολικού της μονής, ενώ τα βυζαντινά σχέδια στον κάμπο του κεντήματος είναι βασισμένα...

Δείτε περισσότερα...

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok